Månadsarkiv: mars 2016

Ny sponsor: Bambuser

Vi har fått an ny sponsor till projektet: Bambuser! Det är en livevideostreamingtjänst som kommer göra det enkelt att sända under vandringen. Det blir också väldigt lätt för den som vill följa projektet eftersom att den finns inbäddad på vår live-sida. Det är också ett enkelt handhavande, den senaste filmen dyker upp på rätt ställe direkt, helt atuomagiskt. Detta blir ju extra viktigt när jag är ute och rör på mig så att jag slipper administrera en massa saker. Här är sändningen när jag presenterade sponsorn:

Stort tack till Bambuser för ert stöd!

Netatmo-sensor uppkopplad och live

En del av projektet handlar om att mäta data. Detta för att sätta igång samtal, för att jämföra olika sensorer och för att kunna följa projektet på ett enkelt sätt. Nu har vi fått igång den första sensorn. Det är en väderstation av modellen Netatmo som Quantified planet lånar ut under projektet.

image20160319_113812612
De två sensorerna i Netatmo: den större är en inomhus-sensor och den mindre en för utomhusbruk. Vi får se hur inomhussensorn klarar sig under vandringen.

Data från den kan ni redan nu hitta på Live-sidan. Det är också uppsatt så att om vissa gränsvärden uppnås så twittras det om det, med hjälp av IFTTT, till exempel när det blir iskallt. Vi ska också försöka göra all rådata tillgänglig genom exportfunktionen så fort som möjligt när vandringen har startat. Nedan kan ni se koldioxidhalten där sensorn är just nu.

Deltagande i Hack for Sweden

Foto på laget
Från vänster: Jan, Pernilla och Mattias. I fronten, vagnen och solceller. Foto: Hanna Zetterlund.

I helgen var vi på Hack for Sweden och tävlade. Laget på plats var Pernilla Näsfors, Mattias Östmar och Jan Ainali. Vi byggde på en visualiserare av tillgängligheten och kvaliteten på öppna data inom miljö- och klimatområdet för att göra lätt att se hur det ser ut för olika kommuner. Ambitionerna var ganska stora, vilket tyvärr gjorde att vi inte räckte hela vägen i mål, vi byggde helt enkelt på ett för avancerat ramverk samtidigt som det alltid är en utmaning att sätta sig in i nya dataset. Men det var kul och lärorikt, och vi har en massa konstruktiv feedback till dataägare. Arrangemanget som sådant var fantastiskt väl ordnat. Här nedan är vår presentation på hacket.

Det vi utgick ifrån hann vi dock snygga till lite (i vårt tycke) samt byta ut från Google Maps till OpenStreetMap, så det känns ändå som att det har kommit ut något konstruktivt av det utöver att vi tillskansat oss en massa kunskap. Titta gärna på vår prototyp och källkod. Vi funderar på hur vi tar det vidare, men funderar framförallt om vi kan få fram idén med något enklare verktyg. Dessutom blev vi mer peppade på att faktiskt själva göra lite mätningar på luftkvaliteten under vandringen, nu när vi har tittat lite närmare på vilket data som är tillgängligt som öppen data. Mer om det i senare inlägg!

Uppdatering:

Här är en video som Hack for Sweden spelade in med oss under själva helgen.

Ny sponsor: Smarta däck

Greentyre från Smarta däck.

Efter att ha läst  om de erfarenheter från den förebild till vagn som vi har var det otroligt kul att Smarta däck ville sponsra med punkteringsfria däck till detta projekt. Det är däck av modellen Greentyre  som kommer att bära vagnen vagnen framåt, vilket passar bra i projektet med deras hållbarhetsfilosofi. Det kommer såklart att underlätta hela vandringen också genom att slippa bära med reparationsutrustning och extra slangar samt lägga tid på det arbetet.

I bilden ovan kan man se dem monterade på vagnen, och där kan man också ana hur jag håller på att testa fästen för aluminiumlådan som jag ska montera och ha min packning i.

Mapillary sponsrar med en 360-kamera

Mapillary är ett projekt för att crowdsourca foton i gatuvy. Skälet till att vi väldigt gärna ville samarbeta med dem är att bilderna som laddas upp ligger under en fri licens och kan återanvändas av andra, till exempel av Wikimedia. Och redan när vi skrev ansökan ville Mapillary också samarbeta med oss och sponsrade därför med en 360-kamera, en Ricoh Theta S. Nu har jag haft chansen att testa den en stund. Nedan syns ett testspår i Mapillary. Tanken är senare att sätta kameran på en mast på vagnen så att den tar bilder samtidigt som jag vandrar.

Att fånga denna sekvens var enkelt. I inställningarna på appen såg jag till att kryssa i rutan att ta GPS-position från smartphonen och sen slog jag på Intervall shooting. Därefter var det bara att starta och börja promenera, med kameran på en selfie stick som gjorde att jag kunde hålla kameran högt. Väl hemma valde jag bara Manual upload på Mapillary och sedan var det klart.

Jag har också testat också att spela in video i 360 med kameran, som ju numera kan visas på både Youtube och Facebook. Dock har jag inte fått till det så det går att ladda upp dem så att de tolkas korrekt som 360-video från varken Android, ChromeOS eller Ubuntu. Tips på hur man kan omvandla dessa filer till rätt projektion tas tacksamt emot (filerna är i en slags dubbel fisheye-projektion direkt från kameran). Däremot har jag hittat ett sätt så att det går att livestreama video (Hug), som jag kommer att testa mer framöver, den sparar dock inte videon, utan det är endast live vilket gör det flyktigt, men det skulle ändå vara kul att testa.

Jag har också börjat experimentera med olika sätt att ladda upp stillbilder, här nedan ses två av dem som jag har testat. Har ni några andra bra tips som gör uppladdning och inbäddning enkel så lämna gärna en kommentar.

Här ovan kan man också se hängmattan i användning (utan regnskyddet på).

Vilken av dessa tyckte ni var mest användarvänlig?

UPPDATERING

Jag fick tips om ett plugin till WordPress som heter Cardboard.  Så här blir en bild med denna:

Där är fördelen att jag inte behöver bädda in den på en annan sajt, utan kan ladda upp bilderna direkt till denna WordPress-installation. Nackdelen är att den inte har lika många navigeringsfunktioner.